This is archived content from a previous version of this website. Please go to homepage to visit the new website.

Lectures

Lecture in Dutch: Club_Foam avond - Het fotografische portret - tussen individu en type

Op woensdag 30 november 2005 om 20.00 uur vindt alweer de laatste Club_Foam avond van 2005 plaats. Met de tentoonstelling van Koos Breukel in De Hallen te Haarlem, de overzichtstentoonstelling van Rineke Dijkstra in het Stedelijk Museum Amsterdam en de tentoonstelling American Music van Annie Leibovitz in Foam zijn er tegelijkertijd diverse vormen van portretfotografie te zien in en om Amsterdam. Voor Foam aanleiding een avond te organiseren die geheel in het teken staat van het fotografische portret. Tijdens deze avond zal dieper worden ingegaan op verschillende vormen van portretfotografie, op de intenties van de maker en de wijze waarop deze zich vertalen in een specifieke werkwijze en in presentatievormen. De avond ziet er als volgt uit:

Johan de Vos, fotografiecriticus van De Standaard, zal de avond inleiden en ingaan op de diversiteit binnen de portretfotografie. Aan de orde komt ondermeer de spanning tussen de weergave van een individu en een representatie van een stereotype en de vraag in hoeverre elk portret in wezen een zelfportret is.

Drie fotografen/beeldend kunstenaars tonen voorbeelden van hun werk en lichten deze nader toe. Te gast zijn Hellen van Meene, Koos Breukel en Jan Rothuizen.

Hellen van Meenen is gedurende de afgelopen zeven jaar internationaal bekend geworden met haar portretten van adolescenten. Hoewel de introspectieve blik van de meisjes die zij portretteert suggereert dat wij spontane momenten zien uit het privé-leven van de modellen, geven het subtiele gebruik van licht, het opvallende gebruik van stofuitdrukkingen en de weloverwogen composities aan dat er sprake is van een zorgvuldig gecomponeerd beeld.

Koos Breukel is bekend door zijn intense zwart-wit portretten, gemaakt met een grootbeeldcamera. In zijn studio verschijnt een grote variëteit aan mensen voor zijn camera: mannen, vrouwen, ouderen en jongeren, studenten, kunstenaars, vrienden, familie en toevallige voorbijgangers. Soms is er sprake van een opdracht, maar meestal zijn de geportretteerden door Breukel zelf geselecteerd.

Jan Rothuizen gaat als beeldend kunstenaar op een luchtige wijze om met het beeld van zichzelf en van het 'zelf' in algemene zin. In een van zijn projecten verzamelde hij tientallen foto's van mensen die op een bepaalde manier op hem leken. De grootste gemene deler zou overeen kunnen komen met zijn eigen portret. Op deze wijze geeft hij commentaar op het zelfbeeld als constructie, als een verzameling beelden en verhalen waarin wij zelf tot leven komen. Behalve beeldend kunstenaar is Rothuizen ook schrijver. Onlangs verscheen zijn tweede roman.

Het programma wordt besloten met een openbaar gesprek onder leiding van Johan de Vos. Uiteraard heeft de zaal volop gelegenheid zich in de discussie te mengen.

Na het hoofdprogramma kan er natuurlijk worden nagepraat in het gezellige Foam_Café.

De lezing begint om 20.00 uur. Er kan van te voren gegeten worden in het Foam_café, waar je vanaf 18.00 uur welkom bent. Graag aan het café doorgeven of je komt eten.
E: foamcafe@euronet.nl T: 020_4285563

De toegang is gratis. Er zijn echter maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus meld je snel aan bij Eric-Jan de Graaff.
E: eric@foam.nl T: 020_5516500

Lecture in Dutch: Fotografe Hellen van Meene te gast bij Zwaan & Ter Burg

Op dinsdag 8 februari is de Alkmaarse Hellen van Meene te gast bij boekhandel Zwaan & Ter Burg in Alkmaar. Aan de hand van een serie dia's vertelt Van Meene deze avond op geheel eigen wijze over de totstandkoming van haar werk.

De aanvang is 20:15. De toegang is € 3,-. U kunt een kaart reserveren in de winkel, per e-mail of telefonisch (072- 5111 427). www.zwaanenterburg.nl

Zie ook het artikel "Hellen van Meene neemt zichzelf mee".

Marise: "een avond om op een mooi plekje in mijn geheugen te planten."

2005-01-09