This is archived content from a previous version of this website. Please go to homepage to visit the new website.

Alkmaar op Zondag

Alkmaar op Zondag, 2005-01-20, p. 1.

The article is written by Anky Floris (uncredited).

Alkmaarse topfotografe geeft lezing bij Zwaan & Ter Burg

Hellen van Meene neemt zichzelf mee

HEERHUGOWAARD - Hellen van Meene (Alkmaar 1972) fotografeert vrouwelijke adolescenten in al hun kwetsbaarheid én kracht. Het zijn intrigerende beelden. Verstild, sober en puur. Begonnen op haar vijftiende, is Hellen inmiddels wereldberoemd met haar foto's. Ze wordt vertegenwoordigd door topgalleries als Sadie Coles in Londen, Matthew Marks Gallery in New York en Gallery Koyanagi in Tokio. In het kader van de Maand van de Fotografie komt ze op dinsdag 8 februari naar boekhandel Zwaan & Ter Burg in Alkmaar, waar ze aan de hand van een serie dia's zal vertellen over de totstandkoming van haar werk. Een avond om direct in uw agenda te zetten dus. Dit mag u niet missen!

"Wat mij aan jonge vrouwen fascineert is dat ze nog helemaal openstaan. Ze zijn nog niet vastgeroest. Ze durven zich te laten zien zoals ze zijn. Bovendien sta ik zelf nog dicht bij dat omwentelingspunt van tiener naar volwassen worden, waardoor ik me met ze kan identificeren. Ik kan ze begrijpen" aldus de fotografe. Ze fotografeert vooral mensen die het niet gewend zijn om om voor de camera te staan. Hellen maakte in opdracht van The Japan Foundation de fotoserie The city of girls. Ze was de eerste buitenlandse kunstenaar in vijftig jaar die in Japan een opdracht kreeg.

Eigen huis

Portraits en Untitled zijn boeken waarin werk van de Alkmaarse fotografe te zien is.. Hierin staan vooral foto's die ze in Nederland maakte. "Voor je in het buitenland foto's gaat maken, moet je het in je eigen land ook goed kunnen" vindt Hellen. 'Er was eens een fotograaf die dit tegen me zei en ik ben het roerend met hem eens. Hij had zich jarenlang 'opgesloten' in zijn kamer en maakte daar al zijn werkt. Het zijn geweldige foto's geworden. Hij zei tegen me: 'je moet het in je eigen huis kunnen, voordat je naar buiten treedt'. Ik geloof daarin. Je moet je werk hier goed beheersen, voordat je uitvliegt en dan is het overal gemakkelijk om te fotograferen, omdat je jezelf meeneemt.

Hellen van Meene bijt dinsdag 8 februari de spits af van de serie van drie fotografielezingen die Zwaan & Ter Burg organiseert in het kader van de Maand van de Fotografie. Dinsdag 15 februari kunt u komen luisteren naar de hitauteur Addo Stuur, die u de grondbeginselen van de digitale fotobewerking gaat bijbrengen. Op dinsdag 22 februari geeft Gerrit Bosma een lezing over zijn Groenbeelden. Hij speelt kunstig in op de natuur, waardoor verrassende en soms vervreemdende beelden ontstaan.

De lezing wordt gehouden aan Kanaalkade 28, toegang € 3,-. Telefonisch reserveren: 072-5111427 of per e-mail: info@zwaanenterburg.nl.

Foto onderschrift:
Hellen van Meene: "Ik maak van elke situatie, waar dan ook, mijn eigen studio en dat werkt geweldig leuk" (foto Rodi Media/VdV)