Noordhollands Dagblad
Noordhollands Dagblad, 2005-02-19, Stad en Streek p. 3.
'Bronnen': Bergen als broedplaats
VAN ONZE VERSLAGGEVER ROEI VAN LEEUWEN
BERGEN - Was Bergen vroeger een dorp dat kunstenaars trok, nu is het vooral een dorp van waaruit kunstenaars de wijde wereld in trekken. De tentoonstelling 'Bronnen' in Museum Kranenburgh, waarin het werk van oud-leerlingen van de Berger Scholengemeenschap centraal staat, toont aan dat de voormalige kunstenaarskolonie is veranderd in een broedplaats voor de hedendaagse kunst.
Het werk 'Recreatiegebied 17' houtskool op papier van Renie Spoelstra is te zien op de expositie 'Bronnen'. (JJFoto - Erwin Neles)Het museum werd vorig jaar benaderd door de Berger Scholengemeenschap (BSG) of mee wilde doen aan een kunstproject, waarbij leerlingen van de BSG zouden reageren op de kunstenaars van de Bergense School.
Het bracht Rik Fernhout - zelf een oud-leerling van de BSG - op het idee om te onderzoeken of er zich onder de voormalige leerlingen van de school voldoende professionele kunstenaars en ontwerpers bevonden om een expositie mee te maken.
'Bronnen, Bergen, de Bergense School en de Berger Scholengemeenschap', is een hele andere expositie geworden dan samensteller Fernhout zich anderhalf jaar geleden had voorgesteld. Allerlei kunstenaars wier werk bij hem bekend was van allerlei internationale kunstbeurzen, bleken ooit hun eerste onderwijs in de kunstvakken op de BSG te hebben gekregen.
Het museum werd met een onverwacht probleem geconfronteerd. In plaats van een gebrek aan kunstenaars waren er veel te veel. "We kregen zo'n negentig aanmeldingen. Dat hebben we tot 37 moeten terugbrengen. Met veel moeite", aldus Fernhout. "We hebben echt mensen moeten teleurstellen."
Voor de selectie werd een drietal uitgangspunten geformuleerd: kwaliteit, diversiteit en actualiteit. Het doel werd een spannende tentoonstelling te maken met kunstenaars van diverse leeftijden.
Tot de geselecteerde kunstenaars behoort de in Alkmaar woonachtige fotografe Hellen van Meene, die inmiddels internationale furore heeft gemaakt met haar controversiële portretten. Opvallend is ook het werk van de jonge en uitdagende modeontwerper Aico Dinkla en van beeldend kunstenaar Michiel Kluiters. "Ik kwam zijn werk tegen op de internationale kunstbeurzen in Basel en Milaan, maar ik wist niet dat hij ook op het BSG had gezeten."
Diversiteit
Wat verder opvalt is de diversiteit. Filmkunst, illustraties, beeldende kunst en mode hebben naast elkaar een plek gekregen in de expositie, die in sommige opzichten ook voor het museum baanbrekend is. "Voor het eerst worden er films met een beamer vertoond in Kranenburgh", aldus Fernhout, die in de catalogus - die eruit ziet als een schoolschrift - laat weten dat het bezoek aan Kranenburgh, voor mensen die het museum uitsluitend met de Bergense School associëren, enigszins 'een schok' zal zijn.
Voor Fernhout is het niet verwonderlijk dat de BSG zoveel kunstenaars heeft voortgebracht. "Her is altijd een plek geweest die ruimte gaf en waar kunstvakken net zo vanzelfsprekend waren als Frans of rekenen. Op veel scholen was tekenen een bijvak. Dat is bij de BSG nooit zo geweest."
Volgens hem hebben veel leerlingen eerst een zware tijd gehad op andere scholen voordat ze op de BSG wel tot bloei kwamen. "Meinbert Gozewijn van Soest (tekenaar, red.) had bijvoorbeeld eerst naam gemaakt als een hopeloze leerling, maar ontdekte op de BSG zijn passie voor tekenen en is nu een fantastische kunstenaar."
Wat de expositie duidelijk maakt is dat Bergen nog altijd veel kunstenaars voortbrengt. "Het is logisch in deze tijd dat deze kunstenaars niet in Bergen blijven wonen. Ze hebben de stad nodig. Maar ze hebben hier wel hun wortels en die rol van broedplaats - in de meest letterlijke zin van het woord - is groter dan gedacht."
'Bronnen' is te bezichtigen tot en met 22 mei van dinsdag tol en met zondag 13.00 tot 17.00 uur, Voor meer informatie: www.museumkranenburgh.nl
Foto onderschrift: Het werk 'Recreatiegebied 17' houtskool op papier van Renie Spoelstra is te zien op de expositie 'Bronnen'. (JJFoto - Erwin Neles)