This is archived content from a previous version of this website. Please go to homepage to visit the new website.

Group exhibition: Bronnen - Bergen, de Bergense School en de Berger Scholengemeenschap.

Museum Kranenburgh
Hoflaan 26
Bergen, The Netherlands
20 February - 22 May 2005
Tuesday - Sunday 13:00 - 17:00 hrs

Curated by Rik Fernhout. Shows the work of artists who attended the Berger Scholengemeenschap high school.

There's an article from the Noordhollands Dagblad in the library.

From the press release (in Dutch):

Het is nauwelijks mogelijk door het landschap van de hedendaagse kunst te wandelen zonder steeds mensen tegen te komen die zich op de een of andere manier met Bergen (NH) verbonden voelen. Het dorp lokt niet alleen kunstenaars, maar brengt ook veel kunstenaars voort.

In het project 'Bronnen' toont Museum Kranenburgh het werk van hedendaagse kunstenaars die ooit als leerling op de Berger Scholengemeenschap hun eerste onderwijs in de kunstvakken hebben gekregen. Deze school was een van de eerste scholen in Nederland die 'de kunsten' tot eindexamenvak verhief. De culturele entourage en de goodwill van de omgeving gaven talloze aspirerende, zeer jonge kunstenaars voldoende reden om zich als leerling op deze cultuurschool aan te melden.

De Berger Scholengemeenschap (BSG) vormt hierdoor een deel van het verleden van diverse bekende kunstenaars. Hellen van Meene, die inmiddels internationale furore heeft gemaakt met haar controversiŽle portretten, ondervond op de BSG de eerste weerstand, waarmee de controverse rond haar werk geboren was. Aico Dinkla, de jonge en uitdagende modeontwerper, kwam naar Bergen voor het doelgerichte cultuuronderwijs van de BSG. Tekenaar Meinbert Gozewijn van Soest maakte in eerste instantie naam als hopeloze leerling, maar ontdekte op de BSG zijn passie voor het tekenen.

Ook andere namen mogen niet onvermeld blijven: beeldend kunstenaar Michiel Kluiters, die inmiddels met zijn installaties te vinden is op de grote internationale kunstbeurzen, Ceciel de Bie, die een Zilveren Griffel kreeg voor het 'Van Gogh doe-boek' voor kinderen, de documentaire fotografe Miriam Letsch, bekend door haar fotoboeken over India, juwelenontwerpster Loukie Heintzberger, die thans als ontwerpster voor De Beers in Londen werkt, Sesamstraat illustratrice Gerti Jaquet, de filmer Vincent Oudendijk en de schilder Rogier Taminiau, allen waren leerling van de BSG. Daarnaast is er werk van diverse jongere kunstenaars in de tentoonstelling opgenomen. Het resultaat is een afwisselende expositie, waarin, geheel in de culturele traditie van Bergen, zowel de beeldende kunsten, toegepaste kunsten, muziek en literatuur een plaats hebben.